Asus GX800 & GX900: Mousi pentru gaming [REVIEW]
Ei bine, una dintre similaritati este ca vin de la acelasi producator, ASUS, si ambii sunt destinati segmentului de gaming. ASUS detine deja o serie de produse destinate acestui grup de utilizatori, care, dupa cum bine stim, sunt si cei mai pretentiosi cand vine vorba de un periferic. In primul rand conteaza viteza de reactie, care trebuie sa fie cat mai mica posibil, iar apoi un alt aspect important il reprezinta ergonomia si butoanele programabile. Reprezentarea directa a acestor functii este realizata prin intermediul specificatiilor. Mai jos veti regasi un tabel care are acest scop. De asemenea, puteti analiza si galeria de imagini.
[table id=70 /]
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/mousi asus/|width=480]
Dupa cum puteti observa, ambii sunt apropiati ca si specificatii. Sa explicam putin aceste caracteristici. Dimensiunea mouse-ului este un factor destul de important in alegerea acestuia. Ambele modele au o dimensiune destul de mare si sunt construite pentru a putea fi utilizate de marea majoritate a jucatorilor pasionati indiferent de dimensiunea mainiii acestora. Cei minim 120 mm lungime ajuta utilizatorul sa isi sprijine mana integral pe suprafata mousilor, neatingand biroul in acest timp.
In dreptul degetului mare, atat GX800, cat si GX900 detin doua butoane programabile, care se pot configura in functie de joc si de preferintele utilizatorului. Din punct de vedere ergonomic mi-a placut mai mult asezarea acestora de la GX800. Unul se afla in partea de sus a degetului si unul in partea de jos. Acest lucru face ca o scurta miscare a degetului sa le poata accesa cu usurinta pe amandoua. GX900 are aceste butoane in partea de sus, unul langa altul, si este nevoie de o modificare a pozitiei intregii maini pentru a le controla. Bine, aici este si cazul mainii mele, care poate este mai mica decat a altor utilizatori. Aceste butoane sunt recunoscute de Windows 7, cel putin, si de catre o mare parte din browserele de internet ca si comenzi implicite pentru inainte si inapoi in cadrul paginilor web. Din acest motiv, am fost ceva mai atasat de GX800 decat de varianta mai performanta, GX900.
Daca tot vorbim de ergonomie, suprafata cauciucata a lui GX800 mi s-a parut, de asemenea, mai placuta in timpul lucrului decat suprafata lucioasa a lui GX900. De asemenea, forma mai alungita a mouse-ului ii aduce cateva puncte in plus acestuia.
Un alt element foarte important pentru acest tip de dispozitiv este posibilitatea de reglare a sensibilitatii direct de pe mouse. In cadrul unui joc, de exemplu, utilizatorul trebuie sa poata activa diverse profiluri foarte rapid si, de asemenea, trebuie sa poata regla aceasta sensibilitate in functie de cerintele situatiei din acel joc. Pentru aceasta avem un buton pe mouse, pe partea superioara, deasupra rotitei de scroll, care face acest lucru in pasi de 400 dpi. De asemenea, exista si un indicator pe baza de LED-uri, care precizeaza nivelul de sensibilitate selectat in prezent. Scroll-ul este destul de precis la ambele modele si ofera un nivel de duritate destul de mare. Nu este unul foarte fin si pasii nu pot fi reglati, insa personal il prefer fata de alte modele, pentru ca este foarte robust si iti ofera senzatia ca nu se va defecta prea curand.
Suprafata de rulare a lui GX900 este ceva mai mare, posibil si din cauza faptului ca este gandit sa fie mai performant si are si o greutate reglabila. Suprafata lui GX800 este insa ceva mai mica si este constituita din 4 puncte. Singura senzatie mai neplacuta in cadrul utilizarii acestuia este ca, la o apasare a mainii pe acesta, se atinge destul de mult de mouse pad, mai pe romaneste „da cu burta de pamant”. Rularea lui GX900 este astfel mai lina si mai placuta. Mentionasem mai devreme ca se poate regla greutatea acestuia. Metoda este identica cu a celorlalte variante ale concurentei si anume greutati specifice, care se monteaza sub mouse, in partea din spate, intr-un suport special conceput. Exista 5 astfel de greutati, fiecare de 4,5 grame, ce se pot adauga in functie de cat de stabil doreste utilizatorul sa fie. Un alt element apreciat foarte mult este posibilitatea de directionare a cablului acestuia chiar si prin laterala mouse-ului. De cate ori nu ati intampinat situatia cand cablul acestui periferic se agata de tot ce exista pe masa sau trebuie, in cele mai multe cazuri, sa ocoleasca tastatura langa care se afla. Ei bine, GX900 va scapa de aceste griji cu ajutorul canalelor de pe spatele acestuia, ce permit directionarea firului dupa preferinte.
Acesta este destul de complex si ofera un nivel de configurare impresionant de mare. Se poate regla sensibilitatea cu un pas de 100 dpi si avem de a face cu o multime de setari pentru profilele editabile. Exista, de asemenea, si un profil pastrat standard, care nu poate fi modificat si, sincer, mi se pare o idee buna pentru cazurile in care te incurci in setarile facute, dar nu vrei sa resetezi tot ce ai configurat pana la momentul respectiv. Asa, treci pe profilul default si, in functie de configuratia standard, poti sa iti dai seama ce modificari mai ai de facut. Programul permite si configurarea de macro-uri, acele combinatii de taste care pot fi setate pentru un singur buton al mouse-ului. Nu suporta, insa, combinatii de mouse+tastatura.
ASUS a facut de multa vreme un pas important pentru industria de gaming, oferind produse performante si la un pret cinstit. Compania a inteles ca nu numai cantitatea, ci si calitatea primeaza, iar utilizatorii entuziasti sau pasionati sunt constienti de acest lucru. Astfel, ASUS reuseste sa le ofere acestora o gama completa de la componente, pana la periferice din seria ROG, chiar si unele din laptourile producatorului purtand cu mandrie acest logo. Am fost placut impresionat de ambele modele, insa, in ciuda faptului ca GX900 este mult mai performant si ofera o serie de functii in plus, mie personal mi-a placut mai mult GX800, pentru suprafata cauciucata si pentru senzatia mai placuta pe care o aveam cand il tineam in mana. Mouse-ul este, pana la urma, destul de subiectiv si nu oricarui utilizator i se potriveste un anume tip de mouse. Sunt sigur ca multi l-au apreciat mai mult pe GX900, atat pentru performanta, cat si pentru ergonomie, insa exista o mica parte a utilizatorilor care sunt sigur ca vor fi de acord cu mine.